Bulgarsk dessertvin favner bredt

Vi kan dele dessertvinene op i tre hovedgrupper:

  • De lette til velkomst samt is- og frugtbaserede desserter er som oftest gjort på enkeltdruer som f.eks. vores egen, der er gjort på Muscat Blanc à Petit Grains, som lokalt i Bulgarien går under navnet Tamiyanka. Muscat er en af verdens ældste druer og er sammen med Chasselas de eneste vindruer, som vi også bruger som spisedruer
  • De lidt mere fyldige og sødere, der egner sig til de mere bastante desserter og blåskimmeloste, er ofte sammensat af flere forskellige druetyper som f.eks. Frankrigs berømte Sauternes og Ungarns Tokaji.
    Vores Bulgarske ”Noble Natural Sweet”, lavet på tørrede Mavrud druer, er i vores øjne den perfekte oste- og dessertvin
  • De mere alkoholrige hedvine egner sig også til mere bastante desserter – gerne med chokolade samt til en bred vifte af oste. Her er der tale om mange forskellige kendte, som har det tilfælles, at de alle er tilsat spiritus, som det f.eks. gælder for portvin, Cream- og Pedro Ximenez Sherry, Madeira og en lang række flere.

Det er lidt misvisende, at vi herhjemme benævner og beskatter alle vine med en alkoholprocent højere end 15% som hedvine – uanset om de er tilsat druespiritus eller ej. Med bl.a. Chr. Hansens laboratoriums hjælp kan vinbønderne i dag købe en kunstgær, der kan få en bordvin til at gære op til 18-19%, uden at spiritussen dræber gærcellerne.

Næh, så er englændernes udtryk for hedvin anderledes entydig – de kalder det nemlig for ‘fortified wine’ (forstærket vin).

Kort sagt findes der dessert-/velkomstvine til næsten alt – også med bobler som italienernes Moscato d’Asti og andre.

Ønsker du mere information, er du velkommen til at kontakte os. Du kan også læse mere om vores bulgarske rosévine, hvidvine, rødvine eller mousserende vine.

Bestil en vinsmagning hjemme hos dig selv sammen med nogle venner. Ønsker du en vinrejse til Bulgarien, så klarer vi også det.