Bulgarsk rødvin – en gammel traver fra Thrakien.

De fleste af os har hørt, at 2 glas rødvin til mænd og 1 glas til kvinder dagligt ikke skader, og da bulgarsk rødvin indeholder flere polyphenoler end hvidvin og mere resveratrol i de blå druers skind, er det nok en god idé at lade rødvinen beholde førertrøjen. Hvis man vil undgå rynker for tidligt, bør man teoretisk set holde sig til rødvine gjort på Cabernet Sauvignondruer, den siges nemlig at indeholde det største indhold af antioxidanter.

Blå druevarianter er der tusindvis af ud af de ca. 6.000 kendte druetyper – alene i Armenien, hvor vi finder verdens ældste vingård ”Areni 1” fra 4.100 år før vor tidsregning, har man fundet 2.000 varianter. Kaukasuslandene, som eksempelvis Armenien, regnes tilsammen med Georgien og andre lande for vinens vugge, hvor man har dyrket vin i 6.000 år før Jesus lavede vin af vand. Men Bulgarien og de gamle thrakere var nu ikke langt bagefter – ikke så mærkeligt i betragtning af, at det kun er Sortehavet, der adskiller dette Balkanland fra Kaukasus.

Mange af os kan sætte navn på de mest berømte rødvinsdruer såsom Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah/Shiraz, Primitivo/Zinfandel, men det er nok de færreste af os, der ved, at Bulgariens egen rødvinsdrue hedder Mavrud.

En anden mindre kendt drue er Rubin, som man også finder i vores bulgarske rødvinssortiment – oprindeligt en krydsning af Nebbiolo (”Barolo-druen” fra Piemonte) samt Syrah fra Frankrig.

Rødvinsmyter, der ikke længere er god latin:

  1. Rødvin har godt af at blive gemt i årevis…? Ja, det var det for ca. 50 år siden, hvor vinene som hyppigst blev behandlet anderledes med længere fadlagring etc.
    I dag, hvor vinen er blevet hver mands eje, er det kun ca. 5% af vinene, der bliver bedre af at ligge – og de koster en formue.
  2. Rødvin skal serveres ved stuetemperatur…? Ja, det var sandt nok for næsten 100 år siden, hvor vinen stort set var forbeholdt det bedre borgerskab og adelen. Det var tiden før centralvarme, isolerede vinduer og rockwool – så der var sjældent mere end de anbefalede 18 grader i spisestuen.
  3. Rødvin med en ordentlig kegle i bunden er bedre end de fladbundede…? Begrebet hedder, at flasken har et opstik, som for 100 år siden gjorde, at hvis man havde stillet vinen lodret et par dage før nydelsen, kunne man – hvis man havde en rolig hånd – skænke vinen uden at dekantere den, da keglen var med til at holde på bundfaldet, hvilket der var meget af dengang.

Ønsker du mere information om bulgarsk rødvin, er du velkommen til at kontakte os. Du kan også læse mere om vores hvidvine, dessertvine, mousserende vine og rosévine – alle vine fra Bulgarien.

Bestil en vinsmagning hjemme hos dig selv sammen med nogle venner. Ønsker du en vinrejse til Bulgarien, så klarer vi også det.