Showing all 11 resultsSorted by popularity
-
2023 Cote Blanc 12% – frisk og sødmefuld hvidvin
kr.85,00 Tilføj til kurv -
2022 Sauvignon Blanc 42/25 13% – En stærkt vanedannende, tør og frisk hvidvin
kr.115,00 Tilføj til kurv -
2018 Leva Chardonnay, Dimiat og Muscat BIB 3 l. 13% – Måske verdens bedste hvidvin på boks
kr.225,00 Tilføj til kurv -
2021 Orelek Sandanski Misket 13% – Halvtør, sprød og frisk hvidvin på bulgarsk lokal drue
kr.125,00 Tilføj til kurv -
2022 Black C 13% – Oplev Sortehavets smagsfacetter
kr.115,00 Tilføj til kurv -
Tilbud
2020 Rosenthaler 12% – Oplev kraften i den lyserøde drue
Original price was: kr.85,00.kr.68,00Current price is: kr.68,00. Tilføj til kurv -
2021 Keratsuda, Keratsuda-druen 13,5% – Aromatisk og forførende hvidvin til de lette retter
kr.125,00 Tilføj til kurv -
Vinsmagning – Smag vinene i eget hjem eller firmaet – vi kommer gerne ud
kr.1.000,00 Tilføj til kurv -
2022 LEVA Rose Valley, Riesling 3L BIB 12% – Fed og rund i smag – praktisk firkantet format
kr.225,00 Tilføj til kurv -
2022 Starosel Muscat 13,8% – Halvtør, fed og med dessertdruens frugtsødme
kr.125,00 Tilføj til kurv -
2023 Starosel Chardonnay 13,5% – Kraftig og velproportioneret i et rent Chardonnay udtryk
kr.135,00 Tilføj til kurv
Værd at vide om hvidvin
Hvidvin er primært gjort på grønne og gule druer, men mange kan også betegnes Blanc de Noir. Det vil sige, at der er brugt blå druer, hvorfra man har fjernet det farveholdige skind inden gæringen. Denne metode er dog sjældent set i Bulgarien.
Bulgarsk hvidvin kan være alt fra knastør til dessertvins sød. Man definerer det rent teknisk ud fra, hvor mange gram restsukker pr. liter, som den færdige vin indeholder. En tør vin har max. 4 gram – halvtør fra 4 til 12 gram – halvsød fra 12 til 45 gram, og sød skal have minimum have 45 gram restsukker pr. ltr.
Men ovennævnte skal tages med et gran salt. For det er ikke usædvanligt, at en hvidvin fra et køligt område fremstår mere tør end dens restsukker angiver p.g.a. dens højere frugtsyre – især også, hvis man har forhindret den malolaktiske eftergæring, som ellers ville omdanne den lidt skarpe frugtsyre til den blidere mælkesyre.
Der findes et hav af grønne og gule druer verden over, ofte med flere navne for den samme drue; eksempelvis kan vi nævne Loire’s Chenin Blanc, som sammesteds også benævnes Pineau de la Loire. Chenin Blanc er også den store hvidvinsdrue i Sydafrika, hvor man kan støde på den under navnet Steen.
De fleste hvidvine fremstilles uden brug af lagring på egetræsfade for at undgå træets dominans. Undtagelserne er få, men den mest kendte brug af fadlagring må tilskrives bourgognedruen Chardonnay, der også står for nogle af Californiens mest karakterfulde hvidvine. Vores bulgarske Chardonnay har således også været på fad i 8 mdr. og minder stilmæssigt netop om de Californiske.
Et andet brug af egetræsfade er at lade vinen gennemgå en kortere gæring med skindet i nye fade – eksempelvis Muscadet Sur Lie.
Udover Chardonnay kender vi her i Danmark bedst hvidvinsdruerne Sauvignon Blanc, Riesling og Muscat, men der er heldigvis mange flere at eksperimentere med. Foruden Chardonnay har vi i vores bulgarske hvidvins-sortiment valgt netop Sauvignon Blanc, men også Pinot Gris, Viognier og Muscat Ottonel er at finde.
Pudsigt nok er det kun få af os, der nogensinde har hørt om de to hvidvinsdruer med de største arealmæssige beplantninger. Det drejer sig om druen Sultana, som dyrkes i Tyrkiet, USA og Iran. Fra Spanien kommer druen Airén også kendt som Lairén og Valdepeñas. Ingen skade sket, da disse druer sjældent frembyder noget interessant – det skulle da lige være som rosiner …
Ønsker du mere information, er du velkommen til at kontakte os. Du kan også læse mere om vores bulgarske rødvine, mousserende vine, dessertvine og rosévine.
Bestil en vinsmagning hjemme hos dig selv sammen med nogle venner. Ønsker du en vinrejse til Bulgarien, så klarer vi også det.