
Artikel, kilde: vinavisen.dk
Bulgarien fejrer landets vinhelgen
I Bulgarien fejrer man – ligesom mange andre steder i verden – Valentinsdag d. 14. februar. Men det er også dagen, hvor man fejrer landets vinhelgen, Trifon Zarezan, der led martyrdøden i år 248.
Han var oprindelig vinbonde, og det fortælles, at han, mens han en dag beskar vinstokke i sin vinmark, var ude for en yderst ubehagelig hændelse. Han så en smuk kvinde gå forbi marken og blev så fortryllet af hendes skønhed, at han ved et uheld kom til at klippe en del af sin næse med beskærersaksen. Zarezan er da også afledt af det bulgarske verbum for “at beskære”.
Under fejringen af vinhelgenen drager vinbønderne ud i markerne. Her udfører de et særligt ritual, hvor de klipper tre små grene af den bedste vinstok og velsigner dem, mens de hælder rødvin over dem og dernæst vievand – alt sammen i håb om en god druehøst senere på året. Undertiden følger landsbyens præst med ud i marken for at fremsige velsignelsen.
Kvantitet frem for kvalitet
En af de vinbønder, der har haft en rigtig god høst året før, krones som “zar Trifon” med en krans af vingrene. Når ritualet er ovre, drager man tilbage til landsbyen og fester med mad og rigelige mængder vin. Det er ikke alle, der fejrer vinhelgenen samme dag som Valentinsdag – nogle fejrer ham d. 1. februar og får således to fester ud af det.
Der er nok mange af vores læsere, der aldrig har smagt bulgarsk vin – flaskerne flokkes jo ikke ligefrem på de danske forretningshylder. Og måske er der også nogen, der ikke anede, at man fremstiller vin i det østeuropæiske land. Så her kommer et par ord om den bulgarske vinindustri – der så afgjort er godt i gang med en genopblomstring.
Bulgarien er et af verdens ældste vinlande – allerede for 8000 år siden blev der dyrket vin på bulgarsk jord. Romerne satte vindyrkningen i system, og senere fik munkene i klostrene vinindustrien til at blomstre.
I 1970’erne og 80’erne – under det kommunistiske diktatur – var Bulgarien verdens fjerde største vinproducent. Men dengang var kvantitet vigtigere end kvalitet, vinhusene var statsejede, og omkring 90% af den vin, der blev fremstillet, blev leveret til Sovjetunionen.
Kvaliteten er på fremmarch
Efter kommunismens sammenbrud har det taget en del år for den bulgarske vinindustri at finde sit fodfæste. Alene det, at vinproduktionen fra at have været statsejet blev lagt ud til private hænder, var en stor omvæltning.
Men inden for de sidste cirka 20 år er der sket en betydelig udvikling, når det gælder kvaliteten af bulgarsk vin. Nyt og moderne vinfremstillings-udstyr har indtaget vinerierne, og ud over fortræffelige vine på internationale druesorter genopvækkes gamle lokale sorter, som forvandles til spændende rød- og hvidvin.
Det er dog stadig de internationale druer, der fylder mest i Bulgariens 60.000 hektar store vinmarksareal. Cabernet Sauvignon er med 13% af arealet den største drue. Dernæst kommer Pinot Noir med 9% og Chardonnay med 7%.
I denne uges vinanmeldelser længere nede på siden har vi [red.: vinavisen.dk] anmeldt to vine fra Bulgarien – en rødvin på Pinot Noir og en hvidvin på Sauvignon Blanc. Sidstnævnte er en forholdsvis ny drue i de bulgarske vinmarker, hvor den kun har været dyrket siden år 2000. Begge vine har fået flotte stjerner – så jo, Bulgarien kan bestemt godt fremstille dejlige vine.