AM VINIMPORT

Bulgarske vine – det gamle, glemte vinland

september 2021
MTiOToFLS
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30    
« aug   okt »
Begivenheder:
  • Ingen kommende begivenheder

Artikel, kilde: vinavisen.dk

Bulgarien fejrer landets vinhelgen

I Bulgarien fejrer man – ligesom mange andre steder i verden – Valentinsdag d. 14. februar. Men det er også dagen, hvor man fejrer landets vinhelgen, Trifon Zarezan, der led martyrdøden i år 248.

Han var oprindelig vinbonde, og det fortælles, at han, mens han en dag beskar vinstokke i sin vinmark, var ude for en yderst ubehagelig hændelse. Han så en smuk kvinde gå forbi marken og blev så fortryllet af hendes skønhed, at han ved et uheld kom til at klippe en del af sin næse med beskærersaksen. Zarezan er da også afledt af det bulgarske verbum for “at beskære”.

Under fejringen af vinhelgenen drager vinbønderne ud i markerne. Her udfører de et særligt ritual, hvor de klipper tre små grene af den bedste vinstok og velsigner dem, mens de hælder rødvin over dem og dernæst vievand – alt sammen i håb om en god druehøst senere på året. Undertiden følger landsbyens præst med ud i marken for at fremsige velsignelsen.

Kvantitet frem for kvalitet

En af de vinbønder, der har haft en rigtig god høst året før, krones som “zar Trifon” med en krans af vingrene. Når ritualet er ovre, drager man tilbage til landsbyen og fester med mad og rigelige mængder vin. Det er ikke alle, der fejrer vinhelgenen samme dag som Valentinsdag – nogle fejrer ham d. 1. februar og får således to fester ud af det.

Der er nok mange af vores læsere, der aldrig har smagt bulgarsk vin – flaskerne flokkes jo ikke ligefrem på de danske forretningshylder. Og måske er der også nogen, der ikke anede, at man fremstiller vin i det østeuropæiske land. Så her kommer et par ord om den bulgarske vinindustri – der så afgjort er godt i gang med en genopblomstring.

Bulgarien er et af verdens ældste vinlande – allerede for 8000 år siden blev der dyrket vin på bulgarsk jord. Romerne satte vindyrkningen i system, og senere fik munkene i klostrene vinindustrien til at blomstre.

I 1970’erne og 80’erne – under det kommunistiske diktatur – var Bulgarien verdens fjerde største vinproducent. Men dengang var kvantitet vigtigere end kvalitet, vinhusene var statsejede, og omkring 90% af den vin, der blev fremstillet, blev leveret til Sovjetunionen.

Kvaliteten er på fremmarch

Efter kommunismens sammenbrud har det taget en del år for den bulgarske vinindustri at finde sit fodfæste. Alene det, at vinproduktionen fra at have været statsejet blev lagt ud til private hænder, var en stor omvæltning.

Men inden for de sidste cirka 20 år er der sket en betydelig udvikling, når det gælder kvaliteten af bulgarsk vin. Nyt og moderne vinfremstillings-udstyr har indtaget vinerierne, og ud over fortræffelige vine på internationale druesorter genopvækkes gamle lokale sorter, som forvandles til spændende rød- og hvidvin.

Det er dog stadig de internationale druer, der fylder mest i Bulgariens 60.000 hektar store vinmarksareal. Cabernet Sauvignon er med 13% af arealet den største drue. Dernæst kommer Pinot Noir med 9% og Chardonnay med 7%.

I denne uges vinanmeldelser længere nede på siden har vi [red.: vinavisen.dk] anmeldt to vine fra Bulgarien – en rødvin på Pinot Noir og en hvidvin på Sauvignon Blanc. Sidstnævnte er en forholdsvis ny drue i de bulgarske vinmarker, hvor den kun har været dyrket siden år 2000. Begge vine har fået flotte stjerner – så jo, Bulgarien kan bestemt godt fremstille dejlige vine.

*|MC:SUBJECT|*
 
Kære venner,

Rigtig godt nytår!

Vi ønsker jer alt det bedste for det nye år, med mange gode vinoplevelser med venner og familie.
 
Vi har startet året med at rydde op på lageret, og i den forbindelse lancerer vi vores restlagersalg
på hjemmesiden. Ét enkelt klik, og du har hurtigt overblik over, hvor der kan gøres en god handel.
 
Det er selvfølgelig altid med vemod, at vi må sige farvel til en god ven i form af en dejlig vin, men vi opdager hele tiden nye, skønne vine, som vi glæder os til at præsentere jer for, så en oprydning skaber plads og baner vejen for nyheder.

Antallet er begrænset, så det er ’først-til-mølle’-princippet, der gælder, til gengæld
sparer du 20% på de pågældende partier.

Mange hilsner med de allerbedste ønsker for det nye år fra
Anne-Mette, Peter, Vibeke og Birger


 
 
** Ekstra gave til dig **
________________________

Alle, der bestiller min. 12 fl, gerne assorteret, modtager et flot, godkendt og behageligt 3-lags mundbind i stof med AM Vinimports logo helt gratis
(så længe lager haves).
________________________

Har du forresten set vi er kommet på Facebook?
 


Alle priser er inkl. moms og frit leveret ved min. 12 fl. – gerne assorteret.